tisdag, april 10, 2007

Ljudbok - bra eller anus?

När jag kryper ner i sängen har jag alltid en, förhoppingsvis bra, bok som jag läser några sidor i innan John Blund kommer på besök. Tills för någon vecka sedan. Nu är det min iPod som gör mig sällskap istället, jag har nämligen börjat lyssna på ljudböcker.
I början var jag lite tveksam och vresigt inställd till allt vad ljudböcker hette, men endock med en liten liten gnutta förväntan.

Dom första tio minutrarna fungerar det utmärkt, jag hänger med i handligen och jag lyssnar uppmärksammat. Sedan är det kört. Jag somnar som en stock med lurarna i öronen (såna små hårda som man stoppar in i öronen) och vaknar sedan mitt i natten av att jag har en fruktansvärd värk i öronen. Ljudboken, den rullar på som om ingenting har hänt, rösten mal och mal och mal. Då sliter jag irriterat av mig hörlurarna och somnar om igen efter en stunds muttrande och en snabb onda-ögat-lek mot iPoden.

Dagen efter har jag alltid ett helvete med att försöka hitta kapitlet som jag lyssnade på när jag somnade. Hur långt hann jag lyssna? När somnade jag? är eviga frågor som ständigt dyker upp. Visst är det avslappnande och mysigt att lyssna till Rikard Wolfs röst innan jag ska sussa, men hur i all världen är det meningen att jag ska kunna hålla mig vaken? Ska jag behöva ligga i den oskönaste ställningen som finns, eller ska jag bädda ner mig i köksstolen? Vad krävs?

Det som även stör mig är att jag inte kan se orden och meningarna med ögat, utan bara få dom upplästa för mig. Jag vill kunna se, känna och uppleva orden själv. Se hur orden är stavade, se hur meningarna är uppbyggda, se hur långt det är kvar av nuvarande kapitel. Även om jag inte är särskilt förtjust i ljuböcker kan jag inte sluta lyssna, jag måste ha rösten malande i öronen innan jag ska sussa. Kanske just för att den vaggar mig bättre till sömns än vad någon annan trist film, bok med pytteliten teckenstorlek eller nynnande vaggvisa någonsin gjort.

Om du har sömnproblem och varken lugnande örtte, sömnpiller eller räknandet av får hjälper dig att somna - är ljudbok något för dig. Om du däremot måste hålla dig vaken för att du har ett flyg att passa, är rädd för monstret under sängen eller om du bara vill sätta rekord i antal sömnlösa dygn - är ljudbok inget för dig.


Frågan återstår dock, ljudbok - bra eller anus?


4 kommentarer:

Sara med h sa...

Ja du, bra eller anus, det är frågan. Jag tycker det verkar jobbigt med en pratande röst i örat, jag vill precis som du kunna läsa orden själv, så mitt svar blir anus!
Fast å andra sidan skulle jag behövt en ljudbok igår natt när jag låg vaken i ett par timmar, så då är det väl bra med ljudbok ändå.
Hmm, vi säger så här istället: ljudböcker kan både vara bra och anus beroende på i vilken situation de används. Det var väl lagom diplomatiskt svarat.

Robin sa...

I skolan är det Indesign CS(1) som de använder! :)
Ska du skaffa en likadan hemma eller?

Sofi med e sa...

Sarah: Då får det bli något mellan fisk och fågel: branus!

Robin: Tack för hjälpen! Det skulle vara kul att ha programmet hemma så att jag kan exprimentera med det och lära mig lite mer. Särskilt när jag vill ha både text och bild, det blir ju som bekant inte vidare snyggt i till exempel Word.

Mackitzo sa...

Solklart tummen upp! Varför läsa själv om någon annan kan göra det åt en?