onsdag, maj 25, 2011

Mormor Maj-lis

Jag var hos min fina mormor häromdagen. Maj-lis. Vilken fantastisk människa hon är. Ömmande fingrar. Jobbat sen barnsben. Förlorat en dotter. Och en make. Envis som få. Störtskön humor. Och viljan att klara sig på egen hand.

Jag kan sitta i timmar och lyssna på hur hon levde i Finland. Höra hennes berättelser om andra världskriget. Om hur hon, morfar och deras förstfödda tvååriga dotter flydde hit. Om hur hon och morfar levde tillsammans. Och om hur hon längtar tillbaka. Till sina rötter. Till sitt hemland. Där hon är uppväxt. Där hennes föräldrar är begravda. Och där hon träffade kärleken. Mormor pratar alltid om morfar med stolthet i rösten. Han var så stilig och han hade alltid så fina kläder, säger hon med ett försiktigt leende och ögon som ler samtidigt som de gråter. En hand mot hakan medan hon skruvar sig i stolen. Sedan en fjärran blick. Och vi sitter där i tystnad och minns morfar tillsammans. Älskade morfar. Älskade mormor.

7 kommentarer:

Linn sa...

Åh, vad fint skrivet syrran! Det kom en tår i ögat och det hade garanterat kommit fler om inte lillen var på väg att bita på en sladd, hihi!

KRAM!

popetotrora sa...

Ja, det är en fantastisk skatt, alla gamla minnen och historier som alla mormödrar och farmödrar bär med sig. :-)

Ang. Tapeterna så har jag dels beställt tapetprover på maleributiken.se (man får 2x1meter gratis och sen kostar dom 20 kr/metern). Jag hade också turen att vinna 4 meter retrotapeter i en blogg-give away för ett tag sedan plus att jag bytt till mig en hel del. Är du ute efter tapeter till något speciellt? Om det bara är mindre bitar du vill ha till småpyssel kan jag gärna avvara lite av mina! Maila mig om du är intresserad. petranuhma@gmail.com

Sarah sa...

Vad fint skrivet!

Sanna sa...

Mysig blogg du har..härligt att kunna få ta del utav den äldre generationens berättelser.. <3

SV: Mmm jag är grymt nöjd med mitt bytes paket, skall snart skicka iväg en bunt tapeter igen och få tillbaka lite skojiga retro tyger.. =)

Ha en fin fortsatt vecka! <3
Kraaaaam
Sanna

Liselotte sa...

Fin text! Du är duktig du. Fina mormor... Kram

Villa Viola sa...

Tack så hjärtligt! Det är ju så mysigt att få höra familjens äldre generations berättelser. Jag kan lyssna till det om och om igen. Aldrig att jag tröttnar. Kram

AprillAprill Johanna sa...

Fint!